Geld voor kennisprojecten Zegveld

De stuurgroep Groene Hart steekt de komende vijf jaar 460.000 euro in kennisprojecten van proefboerderij KTC Zegveld. Dat schrijft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber aan de Statencommissie Groen & Water.

Geld+voor+kennisprojecten+Zegveld
© Nieuwe Oogst

Van het bedrag komt 250.000 euro uit het budget van de stuurgroep Groene Hart, het overkoepelde overheidsorgaan van de drie westelijke provincies, waterschappen en gemeenten.

De resterende 210.000 euro hebben de provincies Zuid-Holland en Utrecht toegezegd, onder voorwaarde dat bijdragen van andere partijen daarvan in mindering gaan. Er wordt momenteel gesproken met waterschappen en gemeenten.

Financiering

Het geld stelt de stuurgroep beschikbaar voor de projecten Kennisbasis en Kennisloket op KTC Zegveld. De coöperatie van vijftig boeren die proefboerderij onlangs kocht, wil naast melk inkomsten halen uit het verzamelen van data over veenweiden en het faciliteren en delen van kennis.

Om de financiering van de proefboerderij rond te krijgen vroegen het Groenfonds en de Rabobank enige zekerheid over de inkomsten uit de onderzoek- en kennisactiviteiten van het KTC. Daarvoor deed de coöperatie het verzoek bij de stuurgroep om garant te staan.

Sector

De vijftig boeren in de coöperatie brachten gezamenlijk een miljoen euro op om de proefboerderij aan te kopen. 'Ik ben blij dat uit de sector zelf dit initiatief is gekomen en dat de sector zelf ook de aankoop heeft rond gekregen', aldus Weber.

De proefboerderij levert volgens de gedeputeerde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de veenweiden, steunt onderzoek van het Veenweiden Innovatie Centrum en geeft aan dat de sector bereid is te innoveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer