Dit+voorjaar+koeien+op+proefboerderij+Zegveld
© Ulco Wesselink

Dit voorjaar koeien op proefboerderij Zegveld

Proefboerderij Zegveld heeft dit voorjaar al koeien in de wei staan. Na de zomer volgt het jongvee om in januari 2015 weer te melken.

'De twaalf koeien huren van een collega-melkveehouder. Het is puur bedoeld om aan het pakket agrarisch natuurbeheer te voldoen. Daarvoor moeten we nu vee inscharen', zegt voorzitter Sjaak Hoogendoorn van de coöperatie KTC Proefboerderij Zegveld.

Dinsdag kwam de koop van de proefboerderij door de coöperatie van de melkveehouders definitief rond. De boerderij was eigendom van Wageningen UR dat het onderzoek voor de melkveehouderij bundelt op de Dairy Campus. De veestapel werd in december al verkocht.

Indruk

Hoogendoorn is blij dat de koop nu definitief is afgerond. 'Het is een waar kunststukje dat we een miljoen euro via deze wijze van crowd funding bij elkaar hebben gebracht. Zelfs de bank vond het een mooie constructie. Dat heeft ook indruk gemaakt en de doorslag gegeven voor de verdere financiering.'

Met de koop zijn alle participanten in de proefboerderij nu allemaal lid van de coöperatie. De komende maanden gaan werkgroepen aan de slag met ideeën voor onderzoek. 'Onder meer welk type bedrijf we gaan naar neerzetten', aldus Hoogendoorn.

'Deze zomer willen we het bedrijfsplan definitief vaststellen. Dan zal ook een nieuw bestuur worden gekozen om zo een stevige basis te krijgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer