Financiering+aankoop+Zegveld+is+rond
© Ulco Wesselink

Financiering aankoop Zegveld is rond

De boerencoöperatie KTC Proefboerderij Zegveld heeft de financiering van het melkveeproefbedrijf rond. 'We hebben besloten hebben de beoogde aankoop door te zetten', meldt penningmeester Barend Meerkerk.

'Het is verheugend dat ook de bank vertrouwen heeft in onze ambitie en het bijbehorende bedrijfsplan', vervolgt Meerkerk. De bijdrage van de boeren als participanten is daarbij van doorslaggevend belang geweest.

De Coöperatie KTC bestaat uit een groep van dertig veehouders aangevuld met tien organisaties op het gebied van advies, onderwijs en dienstverlening in de agrarische sector. Het is de bedoeling dat de boerderij eind maart wordt overgeschreven.

Certificaten

De komende tijd wordt de coöperatie verder vormgegeven. Samen met de leden wil het coöperatiebestuur de statuten vaststellen en de certificaten uitgeven. Deelname is vanaf 10.000 euro per certificaat. Daarvoor krijgt een participant 2 procent rentevergoeding.

'Wij hebben nog behoefte aan een aantal extra deelnemers. We hebben nog ongeveer 100.000 euro nodig vanuit participaties voor een nog stevigere basis onder de proefboerderij, maar wij hebben er vertrouwen in dat dat met elkaar zeker moet lukken', aldus Meerkerk.

Businessplan

De coöperatie kocht op maandag 13 januari proefboerderij Zegveld onder voorbehoud van financiering. Dat gebeurde nadat Wageningen UR (WUR) aangaf dat exploitatie van een regionale proefboerderij niet meer tot de core-business behoort.

De coöperatie heeft een levensvatbaar businessplan opgesteld om de proefboerderij om te vormen tot een kennis- en ontmoetingscentrum voor het westen. Dat gaat bestaan uit verschillende bedrijfsconcepten.