%27Beweiding+is+keuze%27
© Nieuwe oogst

'Beweiding is keuze'

De keuze voor beweiding moet iedere ondernemer voor zichzelf maken. Dat vindt Koen Bolscher van het NAJK: 'Er zijn weinig bedrijven waar weidegang niet mogelijk is'.

Dat vertelde hij vorige week donderdag tijdens de beweidingsdag van CAH Vilentum in Dronten. Zelf beweidt de jonge melkveehouder tweehonderd melkkoeien op 35 hectare.

'Je verdeelt de hectares in hoeveel grasopbrengst de percelen in potentie hebben', vertelt Bolscher.

Bijvoeren

Vervolgens schat je in hoeveel gras ze daadwerkelijk vreten en op basis daarvan bereken je hoeveel je nog moet bijvoeren. 'Deze praktische insteek is voor bijna iedere melkveehouder mogelijk’, verwacht Bolscher.

Dierenarts Katrien van de Brink sprak over resistentie en parasieten, zoals de longworm en de maagdarmworm. 'Dat verdient aandacht. Ook omdat een goede ontworming resistentie van wormen tegen het wormmiddel kan voorkomen.'

Ontwormen

Zo is het volgens Van de Brink niet verstandig om onnodig te ontwormen. Wie een goed beweidingsplan opstelt, kan bijvoorbeeld het ontwormen bij jongvee overslaan.

'Dat scheelt geld en voorkomt resistentie. Het is jammer dat bij een aantal melkveehouders de kennis van ontworming ontbreekt, waardoor ze als vorm van zekerheid toch ontwormen. Het maakt de kans op resistentie groter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer