Melkveefonds+voor+praktijkonderzoek
© nieuwe oogst

Melkveefonds voor praktijkonderzoek

De vrijgekomen gelden uit de verkoop van proefboerderijen worden besteed aan praktijkgericht onderzoek en kennisverspreiding voor een competitieve duurzame melkveehouderij. Dat melden LTO Nederland en Wageningen UR Livestock Research.

De opbrengst van de verkopen komt samen in het Melkveefonds. Afhankelijk van de bedragen zal het fonds tussen de 8 en 10 miljoen euro bevatten.

De eveneens opgerichte Melkvee Advisory Board, bestaande uit vertegenwoordigers van LTO Nederland en Wageningen UR, beslist onder leiding van vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij over de besteding van deze gelden.

Streven is om het fonds binnen tien jaar volledig te benutten.

Verkoop proefbedrijven

Wageningen UR besloot begin 2011 het praktijkgerichte melkveehouderijonderzoek te concentreren op Dairy Campus in Leeuwarden. Dat ligt op het terrein van het voormalige melkveeproefbedrijf Nij Bosma Zathe.

De praktijkcentra Aver Heino en Cranendonck zijn inmiddels verkocht en het melkveeproefbedrijf in Zegveld staat te koop.

Verkoop bedrijven

De komende jaren zouden nog een of twee bedrijven kunnen worden verkocht. Hierdoor is het exacte bedrag waarmee het melkveefonds start en in de toekomst kan werken nog niet bekend.

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer