Boer en burger pakken energie op

In Limburg gaat wellicht nog voor de zomer een eerste pilot van start van een boer-burger energiecoöperatie. De tijd is er rijp voor, vindt Geert van Kempen van Arvalis.

Afgelopen maand rondde de adviesorganisatie een studie af naar hoe boeren en burgers gezamenlijk kunnen werken aan verduurzaming van de energievoorziening.

Concrete aanleiding was de belastingkorting voor hernieuwbare energie die in coöperatief verband wordt geproduceerd.

Zonne-energie

Het Arvalis-rapport adviseert om in te zetten op een pilot met zonne-energie. Het rendement daarvan is relatief laag, maar de schaalgrootte en de benodigde procedures van projecten met zonnepanelen bieden veel perspectief.

'We kijken nu hoe we het verdienmodel kunnen verbeteren’, aldus Van Kempen. Hij noemt onder meer de samenwerking met bestaande energiecoöperaties. Inmiddels zijn contacten gelegd met WeertEnergie, een actieve coöperatie in en rond Weert.

Voor de zomer

Van Kempen verwacht dat nog voor de zomer de businesscase klaar is. ‘Dan gaan we de boer op en zoeken we deelnemers voor het eerste boer-burger energieproject.’

Het initiatief om boeren en burgers te verbinden in gezamenlijke energieprojecten komt in dit geval van de LLTB, maar ZLTO en LTO Noord zijn ook bij het opstellen van het rapport betrokken.

(On)mogelijkheden

De regionale organisaties zijn blij met het Arvalis-rapport dat de mogelijkheden en onmogelijkheden duidelijk maakt.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer