Grote schade zonder bestuivers

De Nederlandse fruit- en groenteteelt lijden zonder de aanwezigheid van natuurlijke bestuivers, zoals bijen en hommels, grote schade. CLM berekent een directe productiedaling van ruim 700 miljoen euro.

Grote+schade+zonder+bestuivers
© Nieuwe Oogst

Een fruitteeltsector zonder honingbijen, wilde bijen, hommels en zweefvliegen krijgt te maken met een directe productiedaling van bijna 200 miljoen euro, zo berekent het CLM.

Afhankelijk

CLM baseert zich op teeltgegevens van het CBS voor 2012. Sommige teelten, zoals appels, peren, bessen, kersen, bramen en pruimen, zijn voor 40 tot 90 procent afhankelijk van bestuivers.

Zonder die bestuivers zou de appelteelt in Nederland, goed voor een financiële opbrengst van 110 miljoen euro, tussen de 44 en 71 miljoen euro minder opleveren. Bij peren berekent het CLM een schadepost van 32 tot 52 miljoen euro op het totaal van 80 miljoen euro.

Honing

Geen bijen is niet alleen een schadepost voor de fruitteelt. Het betekent ook dat de productie van 900.000 kilo honing zou verdwijnen. Dit vertegenwoordigt een waarde van enkele miljoenen euro's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer