Dijksma+verdedigt+derogatie%2Dakkoord
© Jan Pit

Dijksma verdedigt derogatie-akkoord

Het bereiken van een derogatie-akkoord met Brussel was ‘vechten tegen de berg op.’ De Europese Commissie wilde aanvankelijk voor heel Nederland een norm van 230 kilo nitraat per hectare.

Dat legde staatssecretaris Sharon Dijksma gisteravond uit aan een zaal met 250 kritische Brabantse boeren. In Wanroij ging ze uitvoerig in gesprek met leden van Oost-Brabantse ZLTO-afdelingen.

Geen versoepelingen

De bewindsvrouw maakte de zaal duidelijk dat er de komende weken geen versoepelingen zijn binnen te halen in Brussel. ‘Realiseer je wel dat we de derogatie nog niet binnen hebben.’

Ze benadrukte dat alle andere EU-lidstaten op 23 april in het Nitraatcomité met de Nederlandse derogatie moeten instemmen. Volgens haar is dat geen vanzelfsprekendheid, met name omdat Nederland de afspraken uit het vorige Nitraatactieplan niet heeft waargemaakt.

Knelgevallenregeling

De enige toezegging die Dijksma voor de aanwezigen op zak had, was de belofte dat ze zich sterk maakt om snel met een adequate knelgevallenregeling te komen. Ook gaat de POR-regeling weer open voor varkens- en pluimveehouders.

Duidelijkheid over de details van beide regelingen gaf de staatssecretaris niet. Ze maakte duidelijk dat ze daarover in gesprek gaat met onder meer LTO Nederland.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer