Watersysteem+Vier+Noorder+Koggen+op+orde
© Wikipedia

Watersysteem Vier Noorder Koggen op orde

Het watersysteem van polder Vier Noorder Koggen in het Noord-Hollandse West-Friesland is op orde. In tijden van een extreme hoeveelheid neerslag blijft de polder droog, meldt hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

In totaal zijn vijftien waterbergingen aangelegd, zoals Twisk, de grootste berging in het gebied waar ruimte is voor 90 miljoen liter water. Mocht het hevig regenen, dan vangen de bergingen tijdelijk het overvloedige water op.

Ook zijn sloten verbreed, stuwen geautomatiseerd en is het gemaal Vier Noorder Koggen vergroot. Daarnaast hebben de maatregelen in het kader van de ruilverkaveling De Gouw bijgedragen aan een robuust watersysteem.

Grasland

Enkele waterbergingen zijn ingericht als droog grasland zodat boeren minder overlast ervaren van ganzen. Samen met provincie Noord-Holland en gemeenten Opmeer en Medemblik heeft het schap alle waterbergingen ingericht met water, natuur en recreatie.

Medemblik heeft het initiatief genomen om drie bergingen in te richten. Het beheer ligt voor een groot deel in handen van Landschap Noord-Holland en plaatselijke boeren.

West-Friesland

Ook heeft het waterschap in de polders Westerkogge en Driebanhet watersysteem aangepast. Eind 2014 is de hele regio op orde.

De film 'Vier Noorder Koggen van Boven' geeft een zicht op enkele waterbergingen langs de West-Friese Omringdijk.

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer