Koopmanspolder proeftuin waterbeheer

De proef met flexibel waterpeil in Koopmanspolder bij Andijk werpt haar vruchten af. Nu de polder gedeeltelijk onder water staat, is het aantal vogels in de polder bijna niet meer te tellen en zijn bijzondere vogels gespot.

Koopmanspolder+proeftuin+waterbeheer
© Hollandss Noorderkwartier

Dat meldt hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De Koopmanspolder behoort tot een onderzoeksproject van Rijkswaterstaat en Deltares naar het achteroeverconcept. Dit is een nieuwe vorm van waterberging en functiecombinaties.

Eind maart is het waterpeil in de polder ongeveer 20 centimeter verhoogd, doordat water vanuit het IJsselmeer de polder is ingelaten. Binnen 24 uur waren de gevolgen duidelijk zichtbaar: niet alleen het landschap veranderde, maar ook de vogelstand reageerde direct.

Bijzondere vogels

Op de ondergelopen weilanden kwamen duizenden vogels af, waaronder de kokmeeuw en tureluur, maar ook meer bijzondere vogels als kemphaan, grutto, slobeend, pijlstaart en zomer- en wintertaling.

'Het is geweldig om te zien dat water en natuur zo nadrukkelijk met elkaar zijn verbonden. We volgen de ontwikkeling tijdens de proef nauwgezet, zodat we deze ervaringen ook kunnen inzetten voor andere gebieden', zegt Karel Bruin-Baerts van Hollands Noorderkwartier.

Laag peil

In 2015 is een laag peil de focus van de proef. Dan wordt bekeken hoe ver het water kan zakken om droogte te simuleren. In 2016 mag de polder voor korte tijd vollopen tot het peilniveau van het IJsselmeer.

Dit om de effecten te testen van noodberging op de veiligheid van de dijk en het achterland, de waterkwantiteit, de waterkwaliteit, de natuur en de leefomgeving. Dit betekent dat het water ongeveer tot aan de voet van de dijk komt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer