'Boer weet niet hoeveel water koe drinkt'

Er zit veel variatie tussen melkveebedrijven als het gaat om de wateropname per geproduceerde liter melk.

%27Boer+weet+niet+hoeveel+water+koe+drinkt%27
© Gérard Damoiseaux

Op het ene bedrijf is er gemiddeld 2,1 liter water nodig voor de productie van een liter melk, en op het andere is dat 4,9 liter water. Dat blijkt uit onderzoek op vijftien melkveebedrijven uitgevoerd door het bedrijf JSWater.

Eigenaar Joost Straathof is gespecialiseerd in veedrinkwater. Volgens hem is een waarde van 3,5 liter water per geproduceerde liter melk de ondergrens. Daaronder komen bedrijven in de gevarenzone.

Melkgift

Straathof was erg verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. 'Er zijn dus melkveebedrijven waar koeien slechts 2 liter water opnemen voor de productie van een liter melk. Water is hier de beperkende factor bij het realiseren van een optimale melkgift.'

'Koeien hebben mogelijk wel de potentie om meer melk te geven, maar door een te lage wateropname lukt het ze niet. Er valt dus nog veel te winnen', zegt de waterspecialist.

Watermeter

Volgens Straathof weten boeren vaak exact wat de kracht- en ruwvoeropname op het bedrijf is. Maar hoeveel water de koeien opnemen is niet bekend. Wel merkt hij dat het aantal melkveebedrijven met een watermeter toeneemt.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer