Aardappelverwerking+daalt+in+Belgi%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Aardappelverwerking daalt in België

De Belgische aardappelverwerkende industrie verwerkte in 2013 3,54 miljoen ton aardappelen, dat is 2,9 procent minder dan in het jaar daarvoor.

Het is voor het eerst sinds 1999 dat de omvang van de aardappelverwerking in België afneemt. Dit blijkt uit jaarcijfers van Belgapom, de Belgische koepelorganisatie voor aardappelhandel en verwerkende industrie.

Belangrijke oorzaak van de lagere verwerkingscijfers zijn de hoge grondstofkosten van vorig jaar, meldt Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, vandaag op de website van Vilt.

Diepvriesfrites

Hij noemt het opvallend dat de lagere productie van de verwerkende industrie vooral voor rekening komt van de verse frites en de overige diepvriesproducten. De productie van diepvriesfrites nam nog wel toe met 1,3 procent.

Belgapom gaat er overigens vanuit dat de daling van de aardappelverwerking in België tijdelijk is. 'Afgelopen jaar is een recordbedrag van 112 miljoen euro geïnvesteerd door de verwerkers. Verder werken er ook steeds meer mensen in de aardappelverwerking. Dat wijst op een groei in capaciteit', aldus Cools.

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer