Tekort+Bintje%2Dpootgoed+dreigt
© Nieuwe Oogst

Tekort Bintje-pootgoed dreigt

Voor de kleine maten Bintje-pootgoed worden inmiddels prijzen betaald die oplopen tot 120 euro per 100 kilo. Vooral in België is nog veel vraag naar pootgoed van Bintje.

Diverse handelaren hebben in België op voorhand meer pootgoed verkocht dan ze daadwerkelijk beschikbaar hebben. Om alsnog aan hun verplichtingen te voldoen, moeten deze handelaren nu flinke prijzen betalen.

De beperkte beschikbaarheid van Bintje-pootgoed heeft onder meer te maken met de relatief grove maatsortering van afgelopen pootgoedoogst en het kleinere areaal in met name Nederland.

Middenmaten

Een aardappelmakelaar vertelt dat vooral de poters in de maatsortering 28-35 millimeter duur zijn. De middenmaten van 35 tot 45 millimeter kosten op dit moment zo'n 70 euro per 100 kilo.

Bintje is bij onze zuiderburen nog steeds een populair aardappelras met een aandeel in het areaal van ongeveer 50 procent. Een aantal kleinere fritesfabrikanten in België blijft consequent vasthouden aan de verwerking van Bintje.

Kiezen voor ander ras

Volgens de Nederlandse makelaar zullen in België een aantal aardappeltelers vanwege een tekort aan Bintje-pootgoed uiteindelijk moeten kiezen voor de teelt van een ander ras als fritesaardappel.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer