Behoefte aan nieuwe regels fritesnotering

'Het is tijd voor andere regels', stelt Adrie Bossers van landbouwbeurs Goes in reactie op de moeizame noteringen voor fritesaardappelen op landbouwbeurzen in het lopende seizoen.

Behoefte+aan+nieuwe+regels+fritesnotering
© Monique Jansen

De onder- en bovenkant van de markt voor fritesgeschikte aardappelen ligt dit seizoen sterk uit elkaar. De fritesindustrie betaalt op dit moment 10 tot 11 euro per 100 kilo voor hun grondstof op de vrije markt.

Er is echter ook sprake van een topsegment. Dat zijn voornamelijk Agria-partijen van goede kwaliteit die vooral worden gekocht voor bijzondere bestemmingen, zoals met name schillerijen. De prijzen voor deze partijen lopen op tot 16 euro per 100 kilo.

Spanningsveld

'Het grote prijsverschil zorgt voor een spanningsveld aan de noteringstafel', zegt Bossers, namens ZLTO voorzitter van de landbouwbeurs in Goes.

'De fritesindustrie wil alleen bulk noteren en telersnoteerders geven terecht aan dat ook de dure aardappelen formeel voldoen aan de omschrijving fritesgeschikt.'

Moeizame noteringen

Vanwege de moeizame noteringen ligt het volgens Bossers voor de hand om na dit afzetseizoen de beursregels voor aardappelen te evalueren.

'Gaandeweg het seizoen de regels veranderen kan niet, maar voor volgend jaar zijn wellicht aanpassingen nodig.'

Marktdifferentiatie

Bossers constateert dat het in elk geval belangrijk is dat de landbouwbeurzen met hun noteringen alle transacties goed in beeld kunnen brengen.

'Er is steeds meer differentiatie op de aardappelmarkt. Wellicht moeten we kiezen voor noteringen die meer rekening houden met rasverschillen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer