Phytophthora Green 33 vrijwel verdwenen

Het genotype Green 33 van Phytophthora infestans is in Europa in de aardappelteelt sterk op zijn retour.

Phytophthora+Green+33+vrijwel+verdwenen
© Nieuwe Oogst

Daarentegen is van alle phytophthora-aantastingen afgelopen jaar 20 procent veroorzaakt door het type Blue 13. Dit blijkt uit de monitoring van EuroBlight, een Europees netwerk van onderzoeksinstituten, agrochemische bedrijven en handelshuizen die zich bezighouden met de aardappelteelt en phytophthora.

Van de 650 phytophthoramonsters die in 2013 vanuit heel Europa zijn verzameld voor de monitoring was in slechts vier gevallen het genotype Green 33 te vinden. Dat is opmerkelijk, want nog geen twee jaar geleden kwam juist dit type van de aardappelschimmel in Nederland en België op grote schaal voor.

Gebruik Shirlan

Geert Kessel van Plant Research International (PRI) is namens Nederland betrokken bij EuroBlight. Hij vertelt vandaag in Nieuwe Oogst dat het terugdringen van Green 33 te maken heeft met aangepaste gebruiksadviezen voor met name het middel Shirlan.

In Europa blijkt het genotype Blue 13 dominant aanwezig op vrij grote schaal. In minder mate geldt dit voor Pink 6. De monitoring van EuroBlight wijst uit dat in Europa voor wat betreft het voorkomen van soorten phytophthora sprake is van een tweedeling.

Aardappelschimmel

In de noordelijke teeltgebieden is het aandeel Blue 13 minder dan 10 procent en komen vooral unieke genotypen voor die ontstaan uit geslachtelijke vermeerdering van de aardappelschimmel.

In Zuid-Europa veroorzaakt Blue 13 minimaal 30 procent van de aantastingen en is ook het aandeel Pink 6 relatief hoog.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer