Uienprijs+kruipt+naar+20+euro
© Nieuwe Oogst

Uienprijs kruipt naar 20 euro

Op de regionale landbouwbeurzen kruipen de noteringen voor zaaiuien geleidelijk in de richting van 20 euro per 100 kilo.

De noteringen lopen nu uiteen van 15 tot 20 euro per 100 kilo. Met name de grovere uien worden steeds beter betaald. De afzet van fijne uien verloopt moeizaam.

In de loop van de week lijkt de markt steeds vriendelijker te worden. Gisteren noteerde LNCN in Emmeloord 0,75 euro meer voor de 60 procent grove uien. In Leeuwarden steeg de notering vandaag met 3 euro naar een niveau van 17 tot 20 euro per 100 kilo.

Magische grens

Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) beschouwt 20 euro dit seizoen als een soort magische grens, die moeilijk te doorbreken is. Slechts in beperkte mate zijn transacties gerealiseerd voor dit prijsniveau.

April is volgens BUI voor Nederland meestal een goede afzetmaand. Er komen steeds meer afnemers op de markt. Met name Rusland kan de komende weken het exportvolume van uien behoorlijk doen stijgen.

Laatste kwartaal

Het afzetseizoen nadert zijn laatste kwartaal. Dan zal ook duidelijk worden of de Nederlandse uienvoorraad toereikend is om te kunnen voldoen aan de vraag, aldus BUI.

Bepalend is het moment waarop de grenzen van Senegal weer opengaan voor de export uit Nederland. Het zou eind mei alweer zover kunnen zijn in verband de relatief vroege Ramadan.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer