Goede+markt+voor+bio%2Duien
© Nieuwe Oogst

Goede markt voor bio-uien

Het afzetseizoen van biologische gele uien loopt naar wens. Met name de vroege vraag vanuit Duitsland zorgt voor een goede prijsvorming.

De notering voor bio-uien op de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord steeg vanaf de jaarwisseling van gemiddeld 40 euro tot deze week ruim 50 euro per 100 kilo.

'De bodem in de markt is in het najaar niet veel lager geweest dan 38 euro', vertelt inkoper Rudie Ensing van handelsbedrijf OTC Holland in Lelystad. 'Eigenlijk is het hele seizoen al sprake van een goede verhouding tussen vraag en aanbod.'

Vroeg aan de markt

Belangrijke afnemers van de Nederlandse biologische uien zijn Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Scandinavische landen. Met name Duitsland is volgens Ensing vroeger aan de markt dan voorgaande jaren.

Aan de telerskant is er dit jaar in de afzet veel rust, constateert Ensing. 'De voorraden slinken hard en bovendien is de kwaliteit van de uien die nog in bewaring zitten over het algemeen vrij goed.'

Uien uit Egypte

Voor de afloop van het afzetseizoen is het met name van belang wanneer de eerste biologische uien uit Egypte op de Europese markt komen. 'Het is dan afwachten of de verpakkers al in een vroeg stadium overstappen op de nieuwe uien', zegt Ensing.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer