8%2E450+bedrijven+voldoen+niet+aan+graslandeis
© Nieuwe oogst

8.450 bedrijven voldoen niet aan graslandeis

8.450 melkveebedrijven in Nederland voldoen nog niet aan de 80 procent graslandeis van de Europese Commissie om voor derogatie in aanmerking te komen.

In Nederland hebben 21.185 bedrijven de afgelopen vier jaar een derogatie gekregen. Daarvan hebben 8.450 bedrijven tussen de 70 en 80 procent grasland. 12.685 bedrijven hebben meer dan 80 procent grasland.

Melkveehouders moeten minimaal 80 procent grasland hebben om voor derogatie in aanmerking te komen, zo stelde de Europese Commissie eerder deze week.

Die eis is volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken niet onderhandelbaar. 'Boeren moeten daar dit jaar al aan voldoen.'

Knelgevallen

VVD, CDA, CU en SGP stelden gisteren tijdens een debat over het mestbeleid dat veel boeren hun bouwplannen al klaar hebben en daar moeilijk verandering in kunnen brengen. Dijksma beloofde voor de knelgevallen een oplossing te willen zoeken.

Volgens LTO heeft het ministerie van Economische Zaken onderschat wat de gevolgen zijn van de late invoering van de voorwaarde van 80 procent grasland.

Golf van reacties

'We hebben een enorme golf van reacties binnengekregen van boeren, afdelingen, studieclubs, voerleveranciers, accountantskantoren en zaadhandelaren', zegt Wiebren van Stralen van LTO.

'Dijksma heeft aangegeven dat ze de knelgevallen wil helpen, maar er is nog niet aangegeven hoe dat wordt geregeld. Een overgangsjaar met 70/30 is uitgesloten.'

'We hebben als LTO een voorstel gedaan', zegt Van Stralen. 'Als dat het wordt, is het redelijk praktisch uit te voeren. Hopelijk komt er zo snel mogelijk meer nieuws.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer