Dijksma%3A+blij+zijn+dat+derogatie+er+is+gekomen
© Jos van Leeuwen

Dijksma: blij zijn dat derogatie er is gekomen

De Nederlandse regering heeft hard moeten knokken om de derogatie te verkrijgen. En veel ruimte om de strengere derogatievoorwaarden van de Europese Commissie op te rekken zijn er nauwelijks. Dat liet staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vandaag weten tijdens het debat over het mestbeleid.

'De derogatie is geen recht maar iets wat de Nederlandse landbouw moet verdienen', zei Dijksma in de Tweede Kamer. 'En Nederland heeft nog wat steken laten vallen, omdat er in een aantal gebieden nog overschrijdingen zijn van het nitraatgehalte in water.'

Dat was voor de Commissie aanleiding om zwaardere eisen op stellen. Zo mogen melkveehouders op het centrale en zuidelijke zandgebied en het lössgebied maar 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare bemesten in plaats van 250 kilo.

Aanvankelijk leek het erop dat voor heel Nederland de 230 kilo zou gaan gelden, bleek tijdens het debat. 'Maar we hebben het bij de Commissie toch voor elkaar gekregen om dat te beperken tot een aantal gebieden', zei Dijksma.

Grasland

Aan de eis van 80 procent grasland voor derogatie-melkveehouders valt niet te tornen, zo bleek tijdens het debat. Volgens Dijksma is die voorwaarde van de Commissie niet onderhandelbaar en moet dat dit jaar al ingaan. Alleen voor echte knelgevallen komt wellicht een oplossing.

Dierrechten

Volgens Dijksma heeft de Commissie de handhaving van dierrechten als een harde eis gesteld. 'De koppeling van dierrechten en derogatie is ook terecht. Het heeft alles te maken met de voorwaarden in de Nitraatrichtlijn die Nederland moet nakomen.'

Het afschaffen van dierrechten kan pas als de mestmarkt in evenwicht is, stelt Dijksma. 'De Europese Commissie heeft daarvan ook hoge verwachtingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer