Duosprayen mag bij stuifbestrijding

Akkerbouwers in veenkoloniale gebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel mogen in 2013 runderdrijfmest in combinatie met waterspray in één werkgang toepassen voor de bestrijding van stuifschade.

Duosprayen+mag+bij+stuifbestrijding
© Nieuwe Oogst

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakt dit vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

In onderzoek naar alternatieven voor pure runderdrijfmest voor stuifbestrijding komt de zogeheten duospraymethode, als beste naar voren in vergelijking met onder meer houtmulch en papiercellulose. Waterspray in combinatie met runderdrijfmest is bovendien relatief goedkoop uitvoerbaar.

Ammoniakvervluchtiging

Volgens Dijksma heeft de duospraymethode geen bezwaar vanuit het oogpunt van ammoniakvervluchtiging. Nadeel van de methode vindt de staatssecretaris dat het slecht te controleren is of de drijfmest wordt oversproeid met voldoende water.

Zij kondigt daarom een evaluatie aan op het naleven van de voorschriften na het voorjaar. Op basis daarvan besluit de bewindsvrouw om de waterspraymethode wel of niet permanent toe te staan voor stuifbestrijding, ook in andere gebieden.

Uitzondering Texel

Op Texel is ook dit jaar nog pure drijfmest toegestaan om stuifschade te voorkomen. Deze uitzonderingspositie vervalt na het inwerkingtreden van het vijfde actieprogramma inzake de nitraatrichtlijn per 1 januari 2014.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer