%27Geen+daling+stikstof+in+rundveedrijfmest%27
© BLGG AgroXpertus

'Geen daling stikstof in rundveedrijfmest'

BLGG AgroXpertus verwacht dat de gemiddelde stikstofgehaltes in mest in 2014 niet opnieuw dalen. 'Seizoen 2013 kende een betere stikstofbenutting dan in 2012', geeft productmanager Gerard Abbink aan.

De gehaltes ruw eiwit in de kuilen waren afgelopen jaar mede daardoor gemiddeld hoger. 'Daardoor zullen de gemiddelde gehaltes voor 2014 waarschijnlijk geen verdere daling laten zien', licht Abbink toe.

De stikstofgehaltes leken rond 2012 in rundveedrijfmest te stabiliseren, geeft BLGG aan. Maar het lage gehalte ruw eiwit in de kuilen van 2012 leidde tot weer lagere stikstofgehaltes in mest die vorig jaar is geanalyseerd.

Kaligehaltes

Het gemiddelde gehalte stikstof bedroeg in 2013 4 kilo stikstof per kuub. Het fosfaatgehalte is wel sinds jaren stabiel rond 1,6 kilo per kuub. Ook de kaligehaltes lijken te stabiliseren rond 5,4 kilo per kuub.

De daling van het gehalte ruw eiwit in de kuilen laat volgens BLGG een duidelijke trend zien met de daling in de stikstofgehaltes in drijfmest. Dat is volgens het bedrijf logisch te verklaren, want ruw eiwit en stikstof hebben een directe relatie met elkaar.

Ruw eiwit

Een slechtere benutting van stikstof zorgt voor minder ruw eiwit in de kuilen. 'Andersom zorgt minder ruw eiwit in de kuilen ook voor minder stikstof in de mest van koeien', geeft Abbink aan.

De gehaltes in kuilvoer hebben een sterke invloed op wat boeren met hun rundveedrijfmest in het nieuwe seizoen weer uitrijden. 'De verschillen in mestgehaltes zijn groot tussen bedrijven, maar ook tussen productiegroepen op hetzelfde bedrijf. Laat daarom je mest analyseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer