Onduidelijkheid over stuifbestrijding

Voor komend seizoen is nog steeds niet duidelijk of akkerbouwers drijfmest mogen gebruiken voor stuifbestrijding. Dat is één van de conclusies na een bijeenkomst over stuifbestrijding van LTO Noord in Vlagtwedde.

Onduidelijkheid+over+stuifbestrijding
© Harry Tielman

Bij die gelegenheid gaven de aanwezige akkerbouwers wel te kennen dat een goede oplossing voor het aanleggen van een anti-stuifdek voor de start van het stuifseizoen zeer wenselijk is.

In een toelichting vertelde beleidsmedewerker Anko Postma van LTO Noord dat het 5e Actieprogramma nitraatlijn en daaraan gekoppeld een derogatiebesluit voor het gebruik van drijfmest uiteindelijk uitsluitsel brengen over de stuifbestrijding.

Bovengronds uitrijden

In het concept Actieprogramma dat aan Brussel is voorgelegd en waarover staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in 2013 de Tweede kamer informeerde, wordt het bovengronds uitrijden van rundveedrijfmest voor het Veenkoloniale gebied en Texel toegestaan.

LTO hoopt dat definitieve duidelijkheid voorafgaand aan de periode dat de kans op stuifschade het grootst is. Alternatieven als het gebruik van cellulose of het toepassen van mest in één werkgang met water zijn of duurder of vooralsnog weinig praktisch.

Bijdrage overheid

Over de extra kosten van alternatieve methoden voor stuifbestrijding vroeg één van de aanwezige akkerbouwers in Vlagtwedde of het niet reëel is dat de overheid een bijdrage levert.

'We doen het niet alleen voor onszelf, ook niet-boeren hebben last van het stuiven', gaf de vragensteller aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer