LTO: ontheffing voor uitrijden drijfmest

Vanwege een overmachtsituatie dit seizoen vraagt LTO Nederland aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) ontheffing voor het uitrijden van drijfmest in granen op zware kleigronden.

LTO%3A+ontheffing+voor+uitrijden+drijfmest
© Nieuwe Oogst

Het uitrijden van drijfmest in sleufjes van minimaal 5 centimeter diep is vanwege structuurproblemen dit seizoen fysiek vrijwel onmogelijk. LTO vraagt EZ om ook het uitrijden toe te staan waarbij mest in strookjes op de grond wordt gelegd.

In het schriftelijke verzoek aan het ministerie schrijft LTO dat EZ mag verwachten dat ondernemers streven naar een zo goed mogelijk aanwendingsresultaat.

Kunstmest beperken

De akkerbouw streeft naar een maximale inzet van organische mest om daarmee het gebruik van kunstmest te beperken. Om te voldoen aan dit streven is volgens LTO een ontheffing noodzakelijk.

LTO meldt dat sprake is van een overmachtsituatie. Door de natte winter zonder vorst is de structuur ongunstig om de mest op de juiste diepte te brengen. Deze toestand van de grond zal voorlopig niet verbeteren, verwacht LTO.

Boetes NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in Noord-Nederland al boetes uitgedeeld vanwege het niet op de juiste wijze uitrijden van drijfmest in granen. De betreffende ondernemers worden fors gekort op hun toeslagrechten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer