Campina+grootste+A%2Dmerk+in+supermarkt
©

Campina grootste A-merk in supermarkt

Campina was in 2013 het grootste A-merk in de Nederlandse supermarkten. Dat meldt marktonderzoeksbureau IRI.

Het onderzoeksbureau maakt elk jaar een lijst van de supermarktomzet van de honderd grootste A-merken. Deze leverden in 2013 een omzet op van 7,8 miljard euro, bijna een kwart van de totale omzet van de supermarkten.

Voor de twaalfde keer was Campina het grootste A-merk in de supermarkt met een omzet van 390 miljoen euro in 2013. Dat is 7 miljoen euro lager dan het jaar ervoor, wat vooral komt door de algehele daling in de zuivelconsumptie.

Melkunie

De hoogste nieuwkomer is Melkunie, het merk dat in 2013 door zuivelfabrikant Arla opnieuw in de markt is gezet. Dat staat op de 42ste plaats.

De supermarktomzet van de honderd grootste A-merken is het afgelopen jaar met 0,3 procent gegroeid. Dat is lager dan de 1,5 procent groei van de totale omzet van de Nederlandse supermarkten en de laagste groei sinds vier jaar.

Zuinigheid

Volgens IRI is deze 'minimale groei' toe te schrijven aan de zuinigheid van de consumenten. Zij letten meer op de kleintjes.

De belangrijkste bijdrage aan de groei komt van verse producten als aardappelen, groente en fruit (agf), vlees en brood en van merkartikelen die buiten de top 100 vallen.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer