Scholieren%3A+energiescan+weinig+effectief
© Nieuwe Oogst

Scholieren: energiescan weinig effectief

Van de FrieslandCampina-boeren doet maar 10 procent mee aan de energiescan. Melkveehouders noemen het invullen omslachtig en willen niet gebonden zijn aan adviezen.

'Boeren hechten aan hun vrijheid', zegt Hidde Vink. Zij geven aan dat ze zelf wel weten hoe ze energie moeten besparen. VWO-scholier Hidde Vink onderzocht samen met Melissa Woltjer en Margit van der Werff van CSG Comenius de effectiviteit van de energiescan.

De melkveehouders die de energiescan wel invulden, voerden vaak eenmalig wat maatregelen door. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen led-lampen. Maar weinig verdiepten zich in energiebesparing op de langere termijn, constateren de studenten.

Eenvoudig en overzichtelijk

De uitdaging voor FrieslandCampina is, stellen de studenten, om de energiescan te stimuleren zonder opdringerig en bureaucratisch te zijn. 'Maak hem eenvoudig en overzichtelijk. En kom met verschillende waardevolle besparingsadviezen zodat melkveehouders zelf kunnen kiezen.'

Het onderzoek van Hidde Vink, Melissa Woltjer en Margit van der Werff ligt bij zuivelonderneming FrieslandCampina. Een reactie daarop hebben de VWO-studenten nog niet gehad.

Benchmarken

Van de uitstoot broeikasgassen komt 18 procent voor rekening van de melkveehouderij. Bij de energiescan geven boeren hun energieverbruik door. Met de uitkomst kunnen zij hun energieverbruik per 1.000 kilo melk vergelijken met het gemiddelde en krijgen adviezen voor energiebesparing.

De bevindingen van de studenten staan in de Leeuwarder Courant van 11 maart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer