Mestavond+LTO%2FNVV+voorziet+in+behoefte
© Nieuwe Oogst

Mestavond LTO/NVV voorziet in behoefte

Terwijl overal druk mestkelders worden leeggereden, denken varkenshouders na over hoe de verplichte mestverwerking in te vullen. Dat bleek dinsdag in het Drentse Zeegse tijdens de eerste van drie gezamenlijke avonden van LTO en NVV.

De meeste varkenshouders rekenen nog aan hoeveel mest zij verplicht moeten verwerken. De verwachting is dat de grote vraag naar mestverwerking in mei los komt. Vooral de vraag hoe dat in te richten, met wie men in zee zal gaan en tegen welke prijs, houdt de gemoederen bezig.

11 euro boete

Sinds 1 januari van dit jaar moet iedere varkenshouder in meer of mindere mate verplicht mest verwerken. Afhankelijk van de vestigingsplaats van een bedrijf moet in 2014 verplicht 30 % (concentratiegebied Zuid), 15 % (concentratiegebied Oost) of 5 % (overig) worden verwerkt.

Wie dat aan het eind van het jaar niet sluitend heeft geregeld, kan rekenen op een forse boete van 11 euro per kilo fosfaat. 'Je moet je afzet goed plannen en niet op het scherpst gaan. Als het teveel aan fosfaat hoger uitkomt, mag je dat niet meenemen naar volgend jaar', waarschuwt Mark Heijmans, specialist mest bij LTO.

Voor de verwerking van het verplichte deel mest kan een varkenshouder kiezen uit een mestverwerkingsovereenkomst (MVO) of een verwerkende vervangingsovereenkomst (VVO). Binnen de MVO bestaat nog de keuze voor code 61 (mest gaat rechtstreeks weg voor export) of 3PO (veehouder - behandelaar - export).

12 maart Lochem

De tweede mestavond wordt woensdag 12 maart gehouden in Lochem bij Paasberg. Op de informatiemarkt die bij de avonden hoort, laten mestverwerkingsbedrijven hun initiatieven zien.

In Lochem zijn dat: Van Oosten, Schaap Bio Energie, Gebroeders Oude Lenferink/Dankers, Mestverwerkingspool DLV, Biogas Plus, Munster, Groen Gas Achterhoek, Aqua Purga, Mestdistributie Twente en Mestverwerking Fryslân.

De derde en laatste mestavond is 18 maart in Soest bij Het witte huis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer