Dijksma+wil+boeken+inzien+mestvervoerder
© Marcel Bekken

Dijksma wil boeken inzien mestvervoerder

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil hard optreden tegen mestfraude. Een verplichte stikstofadministratie voor intermediairs zou één van de oplossing zijn.

Dijksma kondigt in een brief aan de Eerste Kamer aan om de handhaving op de mestwetgeving te versterken. Aanleiding zijn de berichten dat er veel mest illegaal wordt verhandeld.

De bewindsvrouw wil de mogelijkheid onderzoeken voor het invoeren van een verplichte stikstofadministratie. Op basis daarvan zouden intermediairs hun stikstofbalans moeten verantwoorden, naast de bestaande verplichte fosfaatadministratie.

'Ik zal met de sector, maar ook met wetenschappers overleggen welke mogelijkheden zij zien voor het opstellen van juridisch houdbare normen', laat Dijksma weten.

Vaste mest

Voorschriften voor vervoer van vaste mest worden aangescherpt. Ook wordt onafhankelijke monstername verplicht voor alle transport van vaste mest. Dat betekent dat niet meer de intermediairs de monsters nemen, maar medewerkers van geaccrediteerde laboratoria.

Dijksma wil verder bekijken of intermediairs voortaan een erkenning moeten krijgen in plaats van een de bestaande verplichte registratie. Ook wordt bekeken of de registratie van mestopslagen en silo’s is te verbeteren.

Dat moet bijdragen aan beter en sneller opsporen van onrechtmatigheden bij de overdracht van opslagen en silo’s.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer