Ondernemers%3A+groei+door+lagere+belastingen
© Nieuwe Oogst

Ondernemers: groei door lagere belastingen

Als Nederland weer wil gaan groeien, moeten de belastingen omlaag, vindt LTO Nederland. Lagere belastingen en accijnzen steunen het verdere herstel en zijn ook een impuls voor verbetering van de nog altijd sterk kwakkelende consumptie.

Dat is goed voor de binnenlandse economie, stelt LTO Nederland gezamenlijk met VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB maakte die cijfers vanmorgen bekend.

De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met een groei van 0,75 procent dit jaar en 1,25 procent in 2015, becijferde het CPB . Het overheidstekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent.

Loonontwikkeling

De inflatie blijft dit en volgend jaar bescheiden en komt in beide jaren uit op 1,5 procent. De loonontwikkeling loopt op, maar blijft volgens het CPB gematigd door de situatie op de arbeidsmarkt. Per saldo resulteert een voorzichtige groei van de reële lonen.

Dit jaar loopt de werkloosheid nog op tot 650.000 personen, maar deze daalt volgend jaar echter licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid.

Collectieve lasten stijgen

De Nederlandse economie is uit de crisis, stellen de drie ondernemersorganisaties vast. Ze benadrukken dat het voorzichtige herstel nog steeds wordt gedragen door de export. Negatief is dat de collectieve lasten nog altijd stijgen.

Dat remt de groei, stellen VNO NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer