Copa%2Ddelegatie+overlegt+in+Washington
© LTO Nederland

Copa-delegatie overlegt in Washington

‘Als de Verenigde Staten naar Europa willen exporteren, moeten ze Europese regels voor het gebruik van groeihormonen bij vee respecteren. Hetzelfde geldt voor onze standaarden voor dierenwelzijn.’ Die boodschap legt Copa-voorzitter Albert Jan Maat vandaag neer in Washington.

Maat leidt een delegatie van de Europese boerenkoepel Copa en de organisatie van coöperaties Cogeca. Twee dagen lang praat men in de Amerikaanse hoofdstad met beleidsmakers die namens de VS betrokken zijn bij de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.

Zowel de Europese als de Amerikaanse gesprekspartners erkennen de voordelen van zo’n akkoord. Het wegnemen van handelsbelemmeringen zal zowel in de EU als in de VS bijdragen aan economische groei.

Eerlijk akkoord

‘Voor ons is cruciaal dat het een eerlijk akkoord wordt, dat zowel de consumentenwensen als de Europese productiestandaarden respecteert’, aldus Maat. Naast het EU-beleid voor groeihormonen noemt hij ook de chloorontsmetting van pluimveevlees. Europa wijst dat pertinent af.

Cogeca-voorzitter Christian Pees benadrukt vandaag in Washington de fytosanitaite belemmeringen die de Verenigde Staten nog steeds opwerpen voor de import van Europees fruit. En de 100 procent invoerheffing voor kaas moet fors omlaag, zodat de kaasexport vanuit Europa een kans krijgt.

Goede wil

Het stoort Pees dat de eerdere belofte van de VS om weer rundvlees uit de EU toe te laten, nog steeds niet is waargemaakt. ‘Wij hebben daarvoor toezeggingen gedaan. De VS zouden nu hun goede wil moeten tonen door ook werkelijk de grens te openen.’

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer