Mist in strijd tegen stalbranden

Het watermistsysteem is een ideale manier om een beginnende stalbrand direct te blussen. Terwijl dit systeem in het buitenland als warme broodjes over de toonbank gaat, loopt het in Nederland niet storm.


Mist+in+strijd+tegen+stalbranden
© Pieter Stokkermans

Het systeem is een van de highlights van de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray die vandaag, morgen en overmorgen wordt gehouden in Venray .
Hotraco Agri in Hegelsom is sinds kort de importeur van dit door het Duitse Phoenix geproduceerde systeem. Een branddetectiesysteem signaleert een beginnende brand, waarna een nozzle een fijn sproeibeeld geeft. Dit koelt de lucht en bindt de rookgassen.

Dovend effect

In de proefopstelling wordt een blok hout aangetoken. Het mistsysteem heeft na 30 seconden een dovend effect. Na enkele minuten lijkt het vuur gedoofd. Het systeem blijft 10 minuten draaien, waardoor het vuur zeker uit is.

Volgens sommige wetenschappers zouden dieren hierdoor een stalbrand kunnen overleven. 'We laten HAS-studenten onderzoeken wat het effect van de watermist is op het zuurstofgehalte in de ruimte', vertelt Martijn Nissen van Hotraco.

Weinig animo

Hoewel dit systeem door sommige deskundigen wordt gezien als hét middel om stalbranden aan te pakken, is er vooralsnog niet veel animo.

'De investeringsruimte is er in verschillende sectoren nog niet. Aan de andere kant was hier ook een ondernemer die een stalbrand had meegemaakt. Hij wilde dolgraag dat we langs zouden komen voor een praatje. Hij zag wel degelijk de noodzaak van een goede aanpak van stalbranden', aldus Nissen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer