Brandexpert: 'Nog te vaak brand in stal'

De overheid doet nog steeds te weinig om brand in veestallen te voorkomen, ondanks de nieuwe regelgeving die op 1 april wordt ingevoerd.

Brandexpert%3A+%27Nog+te+vaak+brand+in+stal%27
© Geke Ensing

Dat zegt René Hagen, lector aan de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). 'De erkenning is er. Dat is een grote stap, maar het is nog niet genoeg.'

Door een brand bij een veehouderij in het buitengebied van Tilburg kwamen vrijdag nog zo’n achthonderd varkens om. Eerder dit jaar was het ook al raak in Helmond. Op 1 januari eiste daar een brand het leven van achthonderd varkens.

Brandveiligheid

Het ministerie van Economische Zaken liet Wageningen UR onderzoek doen naar de brandveiligheid in stallen. Daarbij was onder anderen Hagen betrokken. In het eindrapport staan verschillende adviezen. Economische Zaken nam er twee over.

Vanaf 1 april dit jaar moeten technische ruimtes in nieuwe stallen minimaal 60 minuten brandwerend zijn en zijn er strengere veiligheidseisen voor materialen die worden gebruikt tijdens de nieuw- of verbouw van een stal.

Sprinklerinstallaties

Maar dat is niet genoeg, vindt Hagen. Volgens de lector brandpreventie zou er ook meer aandacht moeten komen voor sprinklerinstallaties in stallen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer