Meeste stallen hebben ventilatie op orde

Ruim 97 procent van de veehouders houdt zich aan de regels voor wat betreft voldoende drinkwater en temperatuur en luchtkwaliteit in stallen.

Meeste+stallen+hebben+ventilatie+op+orde
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in opdracht van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

In totaal werden er deze zomer 496 controles uitgevoerd. In slechts twaalf gevallen (2,6 procent) was er sprake van een overtreding. In 35 gevallen heeft de NVWA nog geen resultaten openbaar kunnen maken.

Overtredingen

De meeste overtredingen betroffen het niet functioneren of niet aanwezig zijn van een alarmsysteem of het ontbreken van de vereiste permanente watervoorziening. De meeste overtredingen werden geconstateerd bij varkenshouders (6 van de 91).

Bij vleeskuikenhouders (15 controles) en kalverhouders (87 controles) telde de NVWA één overtreding. Bij leghennenhouders (9 controles) werden nul overtredingen geconstateerd.

Bij 259 controles in stallen van andere productiedieren werden vier overtredingen genoteerd.

Proces-verbaal

Vier bedrijven kregen een proces-verbaal aangezegd. In twee gevallen is een rapport opgemaakt en in twee gevallen vond direct herstel plaats. In de overige gevallen is de veehouder verzocht het gebrek op korte termijn te herstellen. Ook deze bedrijven krijgen nog een hercontrole.

De Partij voor de Dieren had om de controles gevraagd vanwege een aantal incidenten waarbij dieren stierven door ventilatieproblemen in stallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer