EU: mondiale vraag melk plust 20 procent

De wereldwijde vraag naar zuivel groeit tussen nu en 2022 met zo'n 20 procent. Dat verwacht de Europese Commissie, zo werd zondag duidelijk op een zuivelcongres voor journalisten in het Zwiterse bergdorpje Charmey.

EU%3A+mondiale+vraag+melk+plust+20+procent
© NVT

De cijfers van Carlos Martin van het directoraat-generaal landbouw en plattelandsontwikkeling tonen voor kaas een mondiale vraaggroei van 15 procent, voor melkpoeder van 22 procent en van boter zelfs van 24 procent.

De Europese melkproductie stijgt tussen 2013 en 2022 met circa 8 procent naar 147 miljoen ton. Dat is nog altijd ruimschoots onder het quotumplafond van 150,2 miljoen ton in 2014-2015. Dat is het laatste jaar van de Europese melkquotering.

Geen productieschok

De angst in veel landen dat er na het wegvallen van de melkquotering veel meer wordt gemolken dan de wereld op kan eten en drinken, deelt Martin totaal niet. Wel zorgt de verschuiving van de melkproductie naar sterkere productielanden voor zorg over het verdwijnen van melkveehouderij en de daaromheen hangende economie in bepaalde regio's.

Martin: 'Europees gezien verwachten we geen productieschok. Bovendien groeit de melkexport. De melkprijs flucuteert meer, maar komt gemiddeld genomen hoger uit dan de afgelopen tien jaar.'

Voor behoud van prijsbalans in Europa acht Martin het wel noodzakelijk om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Zorg dat dat niet gaat lukken, heeft de Europese Commissie niet of nauwelijks.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer