EHS Zuid-Holland definitief kleiner

Provinciale Staten hebben gisteren ingestemd met het definitieve invulling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Zuid-Holland. Daarmee wordt er minder natuur aangelegd dan aanvankelijk gepland.

EHS+Zuid%2DHolland+definitief+kleiner
©

Wel neemt de provincie er meer tijd voor. De afronding van de EHS was gepland voor 2021, dat wordt 2027. De provincie heeft hiervoor 230 miljoen euro beschikbaar.

De fracties van D66, CDA, SP en CU/SGP stemden voor het plan. Zij riepen gedeputeerde Han Weber op snel aan de slag te gaan. Het proces rond de EHS heeft volgens hen lang genoeg geduurd.

Biodiversiteit

Een belangrijk punt voor veel fracties is een goede monitoring van biodiversiteit en financiën. De gedeputeerde zei toe dat de Staten op beide punten op de hoogte te houden.

Tegen stemden de fractie van PvdD, GroenLinks, PvdA, PVV en 50+. PvdD, GroenLinks en PvdA vinden dat er te weinig natuur wordt aangelegd om de teruggang van de biodiversiteit tegen te gaan.

PVV diende een motie in waarin zij opriep alle verplichtingen in het kader van de EHS te laten vallen en deze te besteden aan infrastructuur en lastenverlichting voor burgers. De motie werd niet aangenomen.

Eind weg

Gedeputeerde Han Weber gaf aan dat 2027 'best een eind weg' is en dat de financiering niet zonder risico is. Hij acht de internationale natuurdoelen haalbaar als gebiedspartijen, waaronder boeren, worden betrokken.

Weber zei verder dat de provincie voorwaarden gaat stellen aan het agrarisch natuurbeheer. 'We zijn daarover in gesprek met LTO Noord en Veelzijdig Boerenland om het beheer vanaf 2016 vorm te geven.'

Ruimte voor de boer

Statenlid Chris Schaapman (CU/SGP) presenteerde tijdens de vergadering het plan 'Ruimte voor de boer'. Daarin pleit de partij voor meer ruimte voor voedselproductie agrarisch ondernemerschap en natuurbeheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer