Dubbele+resistentie+bij+bieten+gewild
© SESVanderHave

Dubbele resistentie bij bieten gewild

Suikerbietenrassen met een dubbele resistentie zijn in opkomst. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van zaadbestellingen voor 2014.

Bijna 55 procent van de telers bestelt een ras met ook resistentie tegen het bietencysteaaltje of rhizoctonia. Rassen met alleen een rhizomanie resistentie hebben 45 procent van de markt.

De rassen met ook resistentie tegen bietencysteaaltje maken tot nu toe 45 procent van de bestellingen uit. Lisanna KWS is met ongeveer 30 procent duidelijk het meest gevraagd.

Financiële opbrengst

Jan Albert te Velde van de agrarische dienst van Suiker Unie: ‘Telers die twijfelen over de aanwezigheid van het bietencysteaaltje kunnen goed Lisanne KWS telen. Onder niet-besmette omstandigheden kan het ras concurreren met gangbare rassen’.

Rassen met ook een resistentie tegen rhizoctonia hebben een marktaandeel van 5 procent. Hier wordt de markt verdeeld tussen Isabella KWS en BTS 203.

Rhizomanie

Bij de rassen met alleen resistentie tegen rhizomanie is de markt behoorlijk versnipperd. Drie rassen hebben hier een marktaandeel van meer dan 5 procent.

Het gaat om de nieuwkomers Hollandia KWS en BTS 460 en het al wat langer op de rassenlijst staande ras Corvinia KWS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer