18%2D90+nieuwe+ambitie+voor+bietenteelt
© Nieuwe Oogst

18-90 nieuwe ambitie voor bietenteelt

Voor de productie van suikerbieten is 18-90 ofwel 18 procent suiker en 90 ton bieten de nieuwe ambitie van het IRS en Suiker Unie.

Suiker Unie gebruikt de nieuwe productiedoelstelling op telersavonden om bietentelers aan te zetten tot een efficiëntere teelt met hogere opbrengsten en lagere kosten. Bij 18 procent suiker en 90 ton bieten komt de suikeropbrengst op 16,2 ton per hectare.

‘Wageningen UR berekende in 1953 voor Nederland al een theoretische opbrengst van 23 ton suiker’, vertelde manager agrarische dienst Rik Gengler van Suiker Unie deze week tijdens de eerste telersavond in Dronten. ‘We gaan ervan uit dat 75 procent van de potentiële opbrengst in de praktijk mogelijk moet zijn.’

Opbrengsten in Flevoland

Uit de resultaten van de campagne van dit jaar blijkt dat bietentelers in Flevoland met hun opbrengsten al dicht in de buurt komen van de nieuwe ambitie. In Oostelijk-Flevoland is de gemiddelde hectareopbrengst 91 ton bieten met een suikergehalte van 16,9 procent en Zuidelijk-Flevoland gaat daar zelfs overheen met 97 ton bieten en 16,5 procent suiker.

Het betekent in Zuidelijk-Flevoland een gemiddelde productie van maar liefst 16 ton suiker per hectare. Landelijk verwacht Suiker Unie dat de suikerproductie uitkomt op 13,1 ton per hectare, uitgaande van 78 ton bieten en een gemiddelde suikergehalte van 16,8 procent.

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer