Boer verwacht actie overheid melkmarkt

De helft van de Nederlandse melkveehouders verwacht dat de overheid nieuwe regulering instelt na het verdwijnen van het melkquotum in 2015. Dat blijkt uit een enquête van het Centrum voor Natuur en Landbouw (CLM) in opdracht van Wakker Dier.

Boer+verwacht+actie+overheid+melkmarkt
© Nieuwe Oogst, Sjoerd Hofstee

CLM legde 500 melkveehouders een vragenlijst voor. De helft daarvan verwacht een vervangend systeem van het melkquotum, ingesteld door de overheid om de groei van de veestapel te beteugelen.

De meerderheid verwacht dat dat ingrijpen inhoudt: dierrechten. 51 procent wil echter het liefst grondgebondenheid, mocht er inderdaad een nieuw type regulering komen. Grondgebondenheid betekent een maximum aan het aantal dieren per hectare.

Weidegang

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 82 procent van de ondervraagden weidegang als positief bestempeld voor de koeien. Nu doet nog 68 procent van de bedrijven in ons land aan weidegang.

Weidegang neemt echter bij groeiende bedrijven, vooral in Oost- en Noord-Nederland nog steeds verder af.

Noodklok

Wakker Dier luidt hierop de noodklok en stuurt staatssecretaris Dijksma vandaag een brandbrief. Daarbij stelt Wakker Dier dat 'als er nu niets gebeurt, is de melkveehouderij straks net zo dieronvriendelijk en intensief als de varkens- en pluimveehouderij.'

Klik voor CLM-rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer