Russische+dreiging+zuivelban+Nederland
© Nieuwe Oogst

Russische dreiging zuivelban Nederland

Nederland gaat bedrijven die zuivelproducten exporteren naar Rusland inspecteren om te kijken of ze voldoen aan de eisen van dit land.

Daarvoor heeft Nederland een maand de tijd. Daarna bekijkt Rusland pas of het nodig is zuivel uit Nederland te weren.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag laten weten in een reactie op Russische 'klachten' over toezicht op de kwaliteit van de Nederlandse producten.

Verbeteringen

De controle zou tekortschieten omdat deze niet goed is georganiseerd. De Russen hadden om een extra inspectie gevraagd. Het ministerie stelt dat los van de vragen van Rusland er al verbeteringen bij het toezicht in gang waren gezet.

Reactie LTO

LTO stelt dat de kwaliteit van de Nederlandse zuivel niet ter discussie staat. 'Als Rusland zich afvraagt hoe die kwaliteit wordt gewaarborgd, moeten we dat vooral aan de Russen uitleggen', reageert een woordvoerder.

'De Nederlandse zuivelsector heeft naam gemaakt in Europa en daarbuiten vanwege de uitstekende kwaliteit', benadrukt LTO. 'China wil juist melkproducten uit Nederland, nadat daar vervuilde melkpoeder was ontdekt.'

'Rommelig'

Volgens een woordvoerder van de Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor staan er nu 64 Nederlandse ondernemingen geregistreerd voor zuivelexport naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

De instanties vindt het toezicht in Nederland 'een rommelig geheel'.

Cokz

Het toezicht is niet centraal toevertrouwd aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar gedelegeerd aan de Cokz (Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden Zuivel). Dit is volgens de Russen geen officiële veterinaire controle.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer