Minder+wintertarwe+Zwarte+Zeegebied
© Nieuwe Oogst

Minder wintertarwe Zwarte Zeegebied

Door hevige neerslag in onder meer Rusland en Oekraïne zal het areaal wintertarwe in het Zwarte Zeegebied voor oogst 2014 vermoedelijk aanzienlijk lager zijn dan afgelopen jaar.

De verwachte areaalkrimp zorgt nu al voor een stijging van de tarwenoteringen op de internationale markten.

In het weekbericht granen meldt Productschap Akkerbouw dat de termijnnoteringen voor maaltarwe op de Matif in Parijs voor levering in november richting 200 euro per ton gaan.

Wereldmarkt

Ondanks de goede tarweoogst in het Zwarte Zeegebied van dit seizoen is er nog steeds niet al te veel tarwe beschikbaar op de wereldmarkt.

Dat heeft onder meer te maken met een toenemende vraag op de eigen markt en de aanvulling van de strategische voorraad met 3 tot 6 miljoen ton door de Russische overheid.

Droogte en vorstschade

De internationale tarwenoteringen worden verder positief beïnvloed door minder gunstige groeiomstandigheden in Argentinië als gevolg van droogte en vorstschade. Verder importeert Brazilië de laatste tijd aanzienlijke hoeveelheden tarwe uit de Verenigde Staten.

Canada verwacht daarentegen dit jaar een recordoogst van 33 miljoen ton tarwe, vorig jaar was dat nog 27 miljoen ton. Verder zijn de groeiomstandigheden in Australië goed en dat resulteert in hoge hectare-opbrengsten.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer