Gans of water bij teelt in uiterwaard

De teelt van snijmaïs in uiterwaarden - om ganzenschade te voorkomen - had dit voorjaar flinke gevolgen, zo ervoeren melkveehouders langs grote rivieren. Gert-Karel Bruggert in Marle had ruim 20.000 euro aan meerkosten.

De melkveehouder teelt al meer dan dertig jaar snijmaïs in de uiterwaarden. Eerst op de hoger gelegen gedeelten. Later vergrootte Bruggert het oppervlak aan maïs buitendijks naar 14 hectare.

Hij schafte in 2006 een melkrobot aan. Om tegelijk de koeien te kunnen beweiden, verschoof de maïsteelt naar de uiterwaarden.

Tweede reden vormt het groeiend aantal ganzen. ‘De overlast wordt steeds groter.’ Om te voorkomen dat de ganzen het smakelijke jonge gras in de uiterwaarden opvreten, schakelden steeds meer melkveehouders over op de teelt van maïs buitendijks.

Verloren

Tot 8 juni van dit jaar ging het naar wens in de uiterwaarden. De IJssel trad daarna buiten haar oevers en het maïsland liep onder. De planten verrotten: 12,5 van de 14 hectare maïs ging verloren.

De melkveehouder liet Italiaans raaigras inzaaien. Met Italiaans raaigras kan de melkveehouder nog wat opbrengst van zijn land halen. Dat viel echter tegen. Tijdens de tweede snede lieten de ganzen zich het jonge gras goed smaken.

De totale meerkosten bedragen 25.625 euro, als de opbrengst van het Italiaans raaigras niet wordt meegenomen. Ook heeft het ploegen en zaaiklaar maken niets opgeleverd.

Eigen risico

Volgens Bruggert is er geen vergoeding mogelijk voor de geleden schade. ‘Maïstelen in de uiterwaarden is voor eigen risico. ‘Je weet dat de uiterwaarden kunnen overlopen. Die zijn voor waterberging.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer