Ganzenakkoord twee maanden uitgesteld

Het Ganzenakkoord wordt ingevoerd op 1 januari 2014 in plaats van 1 november 2013. Dat zijn de provincies de partijen van het Ganzenakkoord vandaag overeengekomen.

Ganzenakkoord+twee+maanden+uitgesteld
© Nieuwe Oogst

LTO had aangedrongen op de verlate invoering omdat er voor de maatregelen in het voorjaar van 2014 nog een 'aantal open eindjes zijn' die moeten worden uitgewerkt, meldt Peter de Koeijer. 'Het tempo van uitvoering gaat omhoog zodat de invoering op 1 januari kan doorgaan.'

De bedoeling is dat van alle maatregelen die zomers tegen ganzen worden genomen, nu meer concrete plannen gemaakt worden. Een van die zaken is bijvoorbeeld dat in het vroege voorjaar op koppelvormende ganzen kan worden geschoten zodat ze niet gaan broeden.

Winterrust

Op 1 november zou de winterrust ingaan, hetgeen betekent dat ganzen vanaf dat moment niet kunnen worden bejaagd. Dat is nu van de baan. De winterrust gaat nu op 1 januari in duurt tot 1 maart in plaats van 1 april.

'We vonden het geen goed plan om nu met bescherming te starten zonder dit voorjaar de stappen te kunnen zetten om de populatie te beheersen.'

Schade

Tegelijkertijd is afgesproken dat in vastgelegde rustgebieden 120 procent van de getaxeerde schade door ganzen wordt vergoed, op dezelfde manier als buiten de rustgebieden.

Verder moet nu een oplossing worden gezocht voor de schade die ganzen in oktober veroorzaken op grasland in aangewezen foerageergebieden. 'Technisch is het lastig om met de termijn te schuiven. We zoeken nu een maatwerkoplossing', zegt De Koeijer. 'Er is begrip bij de provincies voor de situatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer