Dit+jaar+weinig+bladvlekkenziekte+op+ma%C3%AFs
© DLV Plant

Dit jaar weinig bladvlekkenziekte op maïs

Er is dit jaar weinig schade door bladvlekkenziekte op maïs. Dat zegt projectleider Onderzoek Gerrit Veldhorst van DLV Plant.

‘Ik zie op onze proefvelden af en toe een aangetast blaadje. Het zijn dan vooral langgerekte vlekken. Onze ervaring is wel dat in het noorden van Nederland iets vaker de oogvlekkenziekte werd gesignaleerd.’

Deze infectie (Kabatiella Maydis), ook wel eyespot genoemd, is een type bladvlekkenziekte. Het uit zich in gele kleine vlekjes. Eyespot houdt van koele en natte omstandigheden. Daarom komt deze schimmel iets meer voor in het Noorden.

In 2007 en 2008 was de aantasting heel groot. 'Gelukkig hebben we dat nadien niet meer zo gezien', zegt Veldhorst.

Tolerant

Volgens de projectleider komt dat vooral doordat het gros van de telers nu maïsrassen teelt die tolerant zijn voor bladvlekkenziekte. Bij de kweekbedrijven is het een belangrijk onderdeel in het kweekprogramma.

Naast de inzet van tolerante rassen waren de weersomstandigheden dit groeiseizoen minder geschikt voor de schimmel.

Rassenlijst

Jos Groten van PPO ziet dit jaar ook weinig aantasting van bladvlekkenziekte. ‘Dat komt door het droge weer en omdat de meest gevoelige rassen voor Helminthosporium Turcicum niet meer op de aanbevelende rassenlijst voorkomen. In 2007 en 2008 was er veel aantasting, maar toen had je ook veel gevoelige rassen.’

Volgens Groten is er nog geen tolerantie bekend voor eyespot.

Lees meer hierover vandaag in Nieuwe Oogst, Vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer