Rabobank: zonnige toekomst suikersector

Ook na het afschaffen van het bietenquotum en de minimumprijs voor suikerbieten in het nieuwe landbouwbeleid ziet Rabobank de toekomst voor de suikersector in Europa zonnig tegemoet.

Rabobank%3A+zonnige+toekomst+suikersector
© Nieuwe Oogst

Vooral landen met een hoge potentie voor wat betreft suikeropbrengsten en efficiënte verwerkingsfaciliteiten hebben volgens Rabobank weinig te vrezen van het nieuwe suikerbeleid. Dit blijkt uit een marktanalyse van de bank voor de periode tot 2023.

'Landen uit de zogeheten 'sugarbeet belt' zoals de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk hebben de juiste infrastructuur voor de suikersector. Het nieuwe beleid is voor deze landen een uitdaging, maar biedt ook zeker mogelijkheden', aldus suikeranalist Ruud Schers van Rabobank.

Productieverhoging

Door het vrijgeven van de teelt van suikerbieten kan de suikersector zich volgens Schers nog meer focussen op productieverhoging en efficiëntie in het verwerkingsproces.

In landen waar de bietenteelt minder concurrerend is ten opzichte van andere gewassen zullen telers mogelijk op zoek gaan naar alternatieve gewassen.

In de nieuwe situatie na 2017 worden de suikerprijzen meer volatiel, verwacht Rabobank. 'Dat zorgt voor een andere verhouding tussen telers en suikerindustrie', voorspelt Schers. 'De industrie zal grondstof willen vastleggen en waarschijnlijk vooraf prijsafspraken gaan maken met telers. In Engeland gebeurt dat al.'

Goede afspraken

Een coöperatieve structuur zoals die van Cosun leent zich uitstekend om goede afspraken te maken over de omvang van de productie en de prijzen, vindt Schers. 'In minder coöperatieve landen zullen ongetwijfeld rond de suikerfabrieken producentenorganisaties ontstaan.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer