%27Fraude+met+subsidie+zonnepanelen+simpel%27
© Nieuwe Oogst

'Fraude met subsidie zonnepanelen simpel'

Het is kinderlijk eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen. Wie gebruik wil maken van deze regeling, hoeft alleen maar een offerte op te sturen en het ministerie van Economische Zaken maakt de subsidie over.

Dat meldt RTL Nieuws. Of de zonnepanelen vervolgens ook daadwerkelijk zijn aanschaft, wordt niet gecontroleerd. Gemiddeld gaat het om zo'n 560 euro per geval.

'Dat is wel erg gemakkelijk', zegt Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. 'De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook.'

Laagdrempelig

Volgens AgentschapNL, dat de subisidieregeling uitvoert, is het aanvragen van de subsidie juist expres zo laagdrempelig gemaakt 'zodat de regeling tot zo min mogelijk uitvoeringslasten voor aanvragers en installateurs leidt'.

AgentschapNL voert bij 3 procent van de aanvragen steekproeven uit en tot nu toe zouden er geen fraudegevallen zijn geconstateerd. Van den Heuvel vindt dat erg ongeloofwaardig.

Opheldering

Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven vraagt zich af of het niet heel makkelijk is om fraude te plegen op deze manier. Hij gaat minister Kamp van Economische Zaken om opheldering vragen.

In de subsidiepot zat 51 miljoen euro. Inmiddels maakten 83.000 Nederlanders gebruik van de regeling, waardoor er nog 6 miljoen euro over is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer