Glastuinbouwbedrijf+kwart+minder+waard
© Nieuwe Oogst

Glastuinbouwbedrijf kwart minder waard

De prijs van glastuinbouwbedrijven is de afgelopen vier jaar met 25 tot 30 procent gezakt, meldt de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM).

'De vraag naar glastuinbouwbedrijven is laag, evenals de prijzen', constateert Sybrand Abma van Santen & Gasille Makelaars in De Lier. Het aantal verkopen neemt af.

Faillissementen

De verkoop van glastuinbouwbedrijven betrof in de eerste helft van 2013 hoofdzakelijk faillissementsverkopen, blijkt uit de NVM-cijfers. 'Dit is de oorzaak van de extreme prijsdaling', verklaart de makelaarsorganisatie.

NVM verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar negentien bedrijven. Het aanbod ligt met bijna tachtig aanzienlijk hoger. In heel 2012 gingen via de NVM zo'n vijftig bedrijven over in andere handen. Toen lag het aanbod ook lager.

Duur geïnvesteerd

Bedrijven die verplicht worden verkocht, hebben vaak duur geïnvesteerd in 2006 en 2007, zegt Abma. Hij verwacht dat nog meer gedwongen verkopen volgen.

Het gaat dan vaak om paprikabedrijven, die de laatste jaren slecht hebben gedraaid. De tegenvallende omzetten in de sierteelt bespoedigen eveneens het proces, weet Abma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer