Technieken voor schoon lozingswater

Drie waterzuiveringstechnieken zijn naar voren gekomen die 80 tot 100 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit lozingswater van de glastuinbouw verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek geïnitieerd door Platform Duurzame Glastuinbouw.

Technieken+voor+schoon+lozingswater
© nieuwe oogst

Deze technieken leveren daarmee een bijdrage aan het verder verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit in tuinbouwgebieden. Dat geldt ook voor het beschikbaar houden van gewasbeschermingsmiddelen voor de glastuinbouw.

Zuiveringsgraad

Met ozon (zonder koolfilter) en met waterstofperoxide plus UV wordt een gemiddeld zuiveringsrendement van 80 procent bereikt. Voor individuele stoffen lag de afbraak soms hoger en soms lager.

Als ozon in combinatie met een actiefkoolfilter wordt toegepast, is bij kortstondige belasting een zuiveringsgraad van 100 procent te bereiken. Regelmatig vervangen van het koolstoffilter is nodig.

Jaarkosten

Qua toepasbaarheid in de tuinbouw ontlopen de drie technieken elkaar niet. Deze is over het algemeen goed. Voor een bedrijf van 5 hectare variëren de jaarkosten per kuub tussen 1 en 2,70 euro en per vierkante meter van bijna 9 tot 17 cent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer