Grootste+omzetstijging+glastuinbouw
© nieuwe oogst

Grootste omzetstijging glastuinbouw

Glasgroentebedrijven maakten de laatste twaalf jaar de sterkste stijging van de standaardopbrengst door. De stijging bedroeg 163 procent ten opzichte van de gemiddelde stijging van 42 procent van alle Nederlandse agrarische bedrijven.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2012 bijna 69.000 land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Die bedrijven hadden in dat jaar een totale potentiële omzet (standaardopbrengst) van ruim 19 miljard euro.

De bijdrage van de melkveebedrijven was 24 procent. Daarna volgden de glasgroentebedrijven, de snijbloemenbedrijven, de pot- en perkplantenbedrijven en de akkerbouwbouwbedrijven met respectievelijk 9, 8, 7 en 7 procent.

Grote verschillen

De gemiddelde standaardopbrengst vorig jaar bij de land- en tuinbouwbedrijven was 277.000 euro. Per sector en per bedrijf zijn er grote verschillen. De glasgroentebedrijven en de pot- en perkplantbedrijven hebben een gemiddelde standaardopbrengst van bijna 1,5 miljoen euro.

Die sectoren worden gevolgd door de snijbloemenbedrijven met 1,1 miljoen euro. Onderaan staan de paard- en ponybedrijven met een gemiddelde standaardopbrengst van 14 duizend euro.

Schaalvergroting

Van 2000 tot 2012 steeg door schaalvergroting de standaardopbrengst van een doorsnee landbouwbedrijf 42 procent. De glasgroentebedrijven hadden de sterkste stijging met 163 procent, gevolgd door de geitenbedrijven met 154 procent.

De opengrondsgroentebedrijven klimmen 128 procent, de pot- en perkplantenbedrijven 115 procent en de varkensbedrijven 111 procent. Bij de schapenbedrijven daalde de gemiddelde standaardopbrengst met 2 procent.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer