Erisman%3A+EZ+misleidt+over+ammoniakbeleid
© VU

Erisman: EZ misleidt over ammoniakbeleid

Het ministerie van Economische Zaken laat bewust belangrijke zaken in het ammoniakdossier buiten beschouwing om de eigen agenda voor te zetten.

Dat zegt Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de VU in Amsterdam.

Erisman maakte deel van de groep wetenschappers die in opdracht van Wageningen UR het ministerie van EZ onlangs adviseerde over de waarde van verschillende meetmethoden voor de vaststelling van de ammoniakuitstoot bij het uitrijden van mest.

Weggelaten

Volgens Erisman worden belangrijke zaken uit het advies doelbewust weggelaten. 'Op nationaal niveau kloppen de cijfers over ammoniakemissie aardig. Maar op lokale schaal wijkt zo'n gemiddelde af van de werkelijkheid.'

Dat gaat volgens hem voorbij aan factoren die de emissie mede bepalen, zoals grondsoort, weersomstandigheden, type mest en mate van verdunning.

Boerenpraktijk

Erisman vindt dat staatssecretaris Dijksma niet goed naar de boerenpraktijk kijkt.

'Zolang er met landelijk gemiddelde factoren wordt gewerkt, wordt geen recht gedaan aan de grote lokale spreiding en lokale problematiek ten aanzien van ammoniak.'

Kringlooplandbouw

Erisman pleit voor regionale diversiteit in het ammoniakbeleid en meer ruimte voor boeren die met de kringlooplandbouw aan de slag willen.

'Maar kennelijk hanteert het ministerie een andere agenda en geeft EZ daarom de voorkeur aan het misinformeren van de Kamer.

Tweede Kamer

Hij hoopt dat de Tweede Kamer het ministerie van Economische Zaken flink bevraagd over waarom er zo eenzijdig naar het ammoniakbeleid wordt gekeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer