Kamer%3A+opheldering+ammoniakonderzoek
© Wageningen UR

Kamer: opheldering ammoniakonderzoek

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verder onderzoek naar de meetmethoden voor de vaststelling van de ammoniakuitstoot bij het uitrijden van mest.

Een groep van internationale wetenschappers bracht eind mei een advies uit over de waarde van verschillende meetmethoden voor de vaststelling van de ammoniakuitstoot bij het uitrijden van mest.

De Kamer is niet tevreden met de conclusies die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan het de uitkomsten van het advies verbindt.

Hiaten

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, CU en SGP vindt dat er hiaten zitten in het wetenschappelijke kennis over ammoniakmetingen. Volgens de partijen wordt deze ook duidelijk aangegeven door de onderzoekers, maar heeft het ministerie van EZ dat niet meegenomen in de conclusies.

De partijen vinden dat er meer vervolgonderzoek moet komen waarin alle relevante meetmethoden worden gebruikt. Bij het meten moeten ook de weersomstandigheden worden meegenomen in de bepaling van de ammoniakuitstoot.

Aanwendtechnieken

Dijksma heeft aangegeven onderzoek te willen doen naar een aantal mestaanwendingstechnieken die nu niet zijn toegestaan, maar wel een potentie hebben om de ammoniakemissie te verminderen.

De Kamer wil weten welke aanwendtechnieken dat zijn en hoe het onderzoek wordt opgezet.

Melkveehouderij

De melkveehouderij heeft een flinke doelstelling om met voer – en managementmaatregelen de ammoniakemissie te verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat factoren als mestsamenstelling en zuurtegraad van de mest grote invloed hebben op de mate van ammoniakemissie.

De Kamer wil van Dijksma weten of de huidige meetmodellen waarop ook de Programmatische Aanpak Stikstof is gebaseerd wel rekening houden met deze factoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer