Dijksma%3A+emissiearm+bedrijf+kans+geven
©

Dijksma: emissiearm bedrijf kans geven

Boeren die lagere ammoniakemissies realiseren, kunnen in de toekomst wellicht gebruiken maken van een model dat rekening houdt met lokale omstandigheden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is meer onderzoek nodig naar de wisselwerking tussen elementen die de ammoniakemissie bepalen. Dat bleek uit een eerder verschenen advies van internationale wetenschappers aan het ministerie van Economische Zaken.

Weersomstandigheden bij het uitrijden van mest spelen een belangrijke rol bij de uitstoot van ammoniak.

Windstil

Het is wetenschappelijk aangetoond dat bij windstil weer nauwelijks emissie optreedt, laat Dijksma weten. 'Maar de huidige emissiefactoren zijn gebaseerd op gemiddelden dus zowel omstandigheden met veel wind als omstandigheden met relatief weinig wind.'

Dijksma wil samen met Stichting Mesdag Zuivelfonds en LTO verder veldonderzoek opzetten. Naar verwachting duurt het minstens twee jaar voordat de resultaten daarvan bekend zijn.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer